Hírdetés

Ajax Amsterdam - AjaxPoland.com

FC Barcelona

Röpke Hírek

2011.07.27.

  • Holnaptól karbantartás !
  • NUFC 3-0 Colombus C.
Átigazolások 2011/12

http://noob.hu/2011/07/12/sylvain-marveaux-001_keretes.jpg

Érkeztek

Sylvian Marveaux ( Rennes-től )
Yohan Cabaye ( Lille-től )
Demba Ba ( West Ham-tól )
Mehdi Abeid ( Lens-től )

Távoztak:

Kevin Nolan ( West Ham-ba )

Videoajánló

Sylvian Marveaux 2010/11-es szezonját mutatjuk be !

Hét Képe

A Newcastle United 0-3-ra győzte le a Colombus Crew-et, ez volt az utlosó meccs a túrán, ez a kép készült róla :

http://images.teamtalk.com/11/05/402x210/ameobi_2593949.jpg

Sérültek
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Injury_icon_2.svg/64px-Injury_icon_2.svg.png
#10  H.Ben Arfa
#8 Danny Guthrie
#31 Shane Ferguson
 

Tyne-Wear derbi

Kezdjük ott a Tyne and Wear derbi történetét, hogy a labdarúgás csak egy plusz lehetőséget biztosított Sunderland és Newcastle lakosságának arra, hogy vidám északkeleti móka (pofonok szállnak, az úri közönség rugdos) keretében megküzdjenek a szomszédságból érkezett alja néppel.

A két város nem rivalizált az átlagnál jobban egész addig, míg Newcastle-upon-Tyne nem szerzett egy királyi rendeletet, mely megtiltotta a szomszédos Sunderlandnek a szénszállítmányozást. 1610-ben, mikor Sunderland szénszállításai ennek ellenére egy vagyont hoztak, Newcastle városa petíciót nyújtott be, a király pedig arra kötelezte Sunderlandet, hogy a haszonból adjanak sápot a szomszéd város kereskedőinek.

Sunderland erre nem meglepő módon kiverte a hisztit és alig harminc év kellett ahhoz, hogy fegyvercsörgéstől legyen hangos a határ: I. Károly megerősítette Newcastle-t, mely royalista erőd volt, Sunderland pedig az angol–skót háborúban a skótok, majd a polgárháborúban a parlament mellé állt. A parlament megtiltotta a szénszállítást Newcastle-n keresztül, de a geordie-knak jobban betett ennél az, hogy a helyőrséget erősítő skótok és a „sunderlandi fattyak” 1644-ben, tízhetes ostrom után elfoglalják városukat, és persze kifosztják azt – szén, készletek, pia és nő nem marad érintetlenül.

Hetvenöt év múlva jött a „visszavágó”, mikor az I. György király ellen felkelő jakobiták megszerezték az egész környék támogatását, leszámítva Newcastle-ét. Elképzelhető, hogy ekkoriban született a Newcastle-iek gúnyneve, a geordie (George->Georgie->Geordie). A két elbukott jakobita felkelésből Newcastle jött ki jobban, a két város pedig továbbra is éles kereskedelmi csatát folytatott – hogy aztán a futball feltalálása adjon egy plusz dimenziót a rivalizálásnak.

Ekkorra mondjuk már annyira rühellte egymást a két város, hogy legyen az krikett, rögbi, darts, csattogóslepke-toló bajnokság vagy kocsmai verekedés, a szent cél a szomszéd lenyomása volt. Mivel sem Newcastle-ben, sem Sunderlandben nem volt számottevő városi riválisa a Unitednek, illetve az AFC-nek, és valamirevaló csapat nem lehet meg ősellenség nélkül, egyértelmű volt, kire esik a választás.

Ki kicsoda?

A geordie-k: Newcastle lakóit, illetve a Tyne-menti akcentust nevezik így, minden bizonnyal a 18. század óta. Az szinte biztos, hogy a George név elferdítéséből jön, és elképzelhető, hogy a Cam ye O’er Frae France című, nem enyhén II. György-ellenes dalból. Másik lehetőség, hogy a 19. században a newcastle-i bányászok becézték Geordie-nek a George Stephenson tervezte lámpájukat.

A mackemek: Sunderland és a Wear-mente lakóit gúnyolják így, az elnevezés viszonylag új keletű és a helyi kiejtésre (pl. a make igét „mak”-ként ejtik) utal.

Klubszínek, címerek, kabala

Newcastle United – Eredetileg piros-fehér-fekete a csapat színe (mez-nadrág-sportszár), 1894 óta fekete-fehér csíkos a mez, fekete a nadrág – a színösszeállítás miatt „szarkák” a becenév. Az idegenbeli mez nagy néha egy különös keresztcsíkos dressz, ez az egykori városi rivális Newcastle West End mezéből származik. A jelenlegi címer számos heraldikai eleme a városi címerből származik.

Sunderland – 1884-ig kék volt a mez, ez gyakran visszaköszön az idegenbeli dresszen. A mostani, piros-fehér csíkos mez, fekete nadrággal 1887-ben bukkant fel, és ekkor tűnt fel a címerben a fekete macska is. A címert két oldalról a két „fekete macska”, azaz Sunderland két fekete oroszlánja támasztja.

„ANGLIA LEGNAGYOBB DERBIJE”

Azért 1892-ig v olt városon belüli gyűlölködés is, az NU (akkor még Newcastle East End) drukkereinek a Newcastle West End, a Sunderlandért szorítóknak a Sunderland Albion bökte a szemét, de a két kisebbik klub nem bírta a versenyt, és beolvadt a nagyobbik csapatba.

A két klub először 1883-ban csapott össze, az első tétmérkőzés az 1888-as FA-kupában volt, az első bajnoki pedig karácsonykor, a Roker Parkban (Sunderland) 1898-ban. A nyilvánvalóan béke és szeretet jegyében lejátszott meccset a Newcastle 3:2-re nyerte meg, így a hazaiak karácsonya már el is volt rontva.

A 20. század elején mindkét csapat kifejezetten erős volt, szurkolóseregük meg kifejezetten nagyszámú – 1901-ben, nagypénteken a 30 ezres befogadóképességű St. James’ Parkba 70 ezren zsúfolódtak be. Illetve csak zsúfolódtak volna, mert a nyilvánvalóan életveszélyes szituációban nem lehetett lejátszani a meccset.

Az angol futball korai korszakába mindkét együttes arany lapokkal írta be magát: 1913-ig a két északkeleti nagycsapat összesen már nyolc bajnoki címmel büszkélkedhetett (3 Newcastle – 5 Sunderland), így nem csoda, hogy az egyik legemlékezetesebb derbin, 1908 decemberében tömegek indultak meg Sunderlandből megnézni kedvenceiket. Sokan kint maradtak és csak az eredményjelzőn tudták követni a meccset: a félidőben 1:1 volt az eredmény. A második félidőben aztán a Sunderland szerény 28 perc alatt 8 (!!!) gólt pakolt be. Más kérdés, hogy a szezon végén a Newcastle lett a bajnok, 1:9 ide, 1:9 oda! Az 1:9-es meccset a 74. percben lefújták, a legenda szerint azért, hogy a diadalittas vendégek hazaérjenek a kocsmába záróra előtt…

Ebben az évben a Sunderland véghezvitte a „duplát”, azaz a szomszéd oda-vissza elpáholását. Erre először 1904–1905-ben, legutóbb 2005–2006-ban került sor – kilenc newcastle-i dupla áll szemben hat sunderlandivel.

Derbiszünet és utána

A Newcastle 1934-ben kiesett, és – mivel a kupasorsolás nem volt kegyes – tizennégy éves derbiszünet állt be. A Roker Park közönsége 1948-ban üdvözölhette ismét az ősellenséget, mely egy iksszel (1:1) távozott, a visszavágót a St. James’ Parkban a Newcastle nyerte meg. Az ötvenes évek kiegyenlített csatáiban fejhosszal az NU volt előbb, és a „Toon Army” megünnepelhette története legnagyobb idegenbeli sikerét is a rivális ellen, 1955-ben (1:6).

FA-kupa-negyeddöntő, 1955–1956

Attól, hogy az aranykor messze volt, a két csapat rivalizálása nem csökkent, akkor sem, mikor szégyenszemre mind a Newcastle, mind a Sunderland a másodosztályba süllyedt. Az 1989–1990-es szezon végén a feljutásért folytatott playoff elődöntőjében találkoztak a „szarkák” és a „fekete macskák”, a Sunderland lépett tovább.

Hamarosan a Newcastle otthagyta a másodosztályban szenvedni a riválist, amely 1999 óta ismét stabil Premier League-résztvevő, így az utóbbi években az egyetlen kihagyást a Newcastle másodosztályban eltöltött éve okozta. Legutóbb Newcastle-ben 1–1, Sunderlandben 2–1-es hazai siker volt a végeredmény – a SAFC egy nyolcéves nyeretlenségi szériát szakított meg! Az örökmérleg 51 Newcastle-siker, 45 sunderlandi diadal és 44 döntetlen, a gólkülönbség 210–205 a „szarkáknak”.

Derbihősök

Jimmy Lawrence (Newcastle United): A Toon rekordtartója mind a mai napig lejátszott mérkőzések számában (496), háromszoros bajnok, ő játszotta a legtöbb Tyne-and-Wear-i derbit, szám szerint huszonhetet. A kiváló kapus karrierje egyik utolsó meccsét a Sunderland ellen játszotta, a 2:2-vel végződő 1921-es mérkőzésen.

George Holley (Sunderland): A Seahamben (innen jönnek a sunderlandi kemény fiúk) nevelkedett csatár 1904 és 1919 között játszott a Sunderlandben, ő volt a geordie-k ostora: 22 meccsen (klubrekord) játszott az ősellenség ellen, 15-ször meg is zörgette a hálójukat. Mesterhármast lőtt a Newcastle 9:1-es lemosása alkalmával.

Billy Hogg (Sunderland): Eltérő források vannak arra, hogy Sunderlandben vagy Newcastle-ben született, mindenesetre Newcastle-ben nőtt fel, de Sunderland-játékos lett, és a 9:1-hez ő is három góllal járult hozzá.

Andy McCombie (Sunderland és Newcastle): Mindkét csapattal nyert bajnokságot és mindkét csapatban több mint száz bajnokit játszott. A jobbhátvéd 1904-ben, valószínűleg akkor világrekordot jelentő 700 fontért igazolt a riválishoz, miután volt egy kis anyagi vitája a sunderlandi (a prémiumokkal susmusoló) vezetőséggel.

Peter Beardsley (Newcastle United): Newcastle szülötte, 276 bajnokin játszott fekete-fehér csíkosban. 1985 újévén a még másnapos hazai drukkerek mehettek ismét masszívan berúgni, mivel Beardsley három gólt lőtt, pedig még egy büntetőt is elrontott. A vége 3–1 lett az NU-nak.

Alan Shearer (Newcastle United): Newcastle közelmúltjának magasan legjobb játékosa utolsó Premier League-gólját Sunderlandben szerezte, a „szarkák” ráadásul 1956 óta a legnagyobb különbséggel gázolták el a mackemeket. Ez volt Shearer 206. gólja 395. Newcastle-meccsén, többet már csak azért sem szerzett, mert súlyos térdsérülést szenvedett a derbin.

Marco Gabbiadini (Sunderland): Az 1990-es, a St. James’ Parkban kivívott rájátszásbeli továbbjutás egyik gólszerzője és főhőse, a szurkolói megfogalmazás szerint „dinamit egy szar csapatban”. A SAFC szurkolói esküsznek rá, hogy ő váltotta ki a legeksztatikusabb gólörömöt, mikor belőtte a sorsdöntő, második gólt a St. James’ Park sarában. Karrierje során megjárt tizenkét klubot, 226 bajnoki góljából 74-et szerzett a Sunderlandben.

A legnagyobb bűn

Elkövetője Ruud Gullit, aki szakmai öngyilkosságot végrehajtva a Maric–Robinson csatárduót vetette be egy derbin Alan Shearer és Duncan Ferguson helyett – a „szexi futball” apostola épp fasírtban volt ugyanis Shearerrel, és meg akarta mutatni, ki a tökösebb srác az öltözőben. A Sunderland 2–1-re nyert a St. James’ Parkban, Gullit meg a meccs utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Shearer és Ferguson beállításával visszaesett a csapat teljesítménye… A Toon Army Gullit fejét követelte és meg is kapta, a holland lemondott.

Szurkolók

A két huligáncsoport a Newcastle Gremlins és a Seaburn Casuals, mely persze rendszeresen keresi és meg is találja egymást. 2002-es csúnya balhéjuk után a vezetőket lecsukták négy évre, 28 társukkal együtt. 2003-ban a megveszett fanatikusok az angol–török Eb-selejtező előtt verték pépesre egymást, majd a rendőrséggel is összecsaptak, a létszám a letartóztatások után 95-tel csökkent. 2008 októberében 29 letartóztatást hozott a derbi, miután cirka ezer, magát erősnek hívő „szarka” a biztosított buszok helyett inkább átmetrózott Sunderlandbe, és az se segített a helyzeten, hogy előbb a teljesen idióta Joey Barton szájalt ki a hazai tömegnek, majd egy szintén agyatlan hazai drukker berohant inzultálni Shay Givent. A vasárnapi derbi a rendőrség kérésére kezdődik korán, teljes készültség van. A metrót lezárják, különbuszok viszik a sunderlandi drukkereket.

A balhét a fent említett rendőrségi előkészületek miatt nem lehet garantálni (nem is feltétlenül hiányzik), de a feszültséget, keménykedést és “lőporfüstös hangulatot” biztos – langyos Tyne-and-Wear derbi ugyanis nincs. Mert egykor ez volt Anglia legnagyobb derbije, és mindig is a legkiélezettebbek közé fog tartozni.

Forrás: ITT

Kiemelt Partner

Image

Lehetséges Átigazolások
Sturridge Chelsea >> NUFC
S.Long Reading >> NUFC
Erdinc PSG >> NUFC
Pedretti Auxerre >> NUFC
Clyne C.Palace >> NUFC
Ziani Wolfsburg >> NUFC
Canales R.Madrid >> NUFC
Martínez Vélez S. >> NUFC
Obasi Hoffenheim >> NUFC
Easter C.Palace >> NUFC

 

Meccscenter

http://th357.photobucket.com/albums/oo15/Cristian_017/Logos%20128x128/th_NewcastleUnited.pngVS http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/05/Leeds_United_Logo.png/120px-Leeds_United_Logo.png
2011.07.23
Elland Road - 14:30
NUFC - Leeds United

http://ec.europa.eu/avservices/2010/images/liveIcon.png

Chat
 
 
Tabella

http://www.absoluteradio.co.uk/images/pages/8658.1/barclays_premier_league_logo.png

1. Arsenal 0 0 0 0 0-0 0  
2. Aston Villa 0 0 0 0 0-0 0  
3. Blackburn R. 0 0 0 0 0-0 0  
4. Bolton W. 0 0 0 0 0-0 0  
5. Chelsea 0 0 0 0 0-0 0  
6. Everton 0 0 0 0 0-0 0  
7. Fulham 0 0 0 0 0-0 0  
8. Liverpool 0 0 0 0 0-0 0  
9. Man. City 0 0 0 0 0-0 0  
10. Man. United 0 0 0 0 0-0 0